Double-click to start typing

Grimmove pravljice

Click here to edit subtitle

Rdeča kapica: kratka obnova z razlago

Rdeča kapica pripoveduje o deklici, ki bolni babici odnese košaro z dobrotami. Pred odhodom ji mati naroči, naj nikar ne zapušča poti, a deklica na obljubo kmalu pozabi.

V gozdu sreča volka, ki od Rdeče kapice izve, kam je namenjena. Prepriča jo, naj pred nadaljevanjem nabere rožice, sam pa se odpravi k babici po bližnjici. K babici vstopi tako, da se predstavi za Rdečo kapico, jo požre in preoblečen leže v njeno posteljo.

Kmalu pride Rdeča kapica in sledi znani pogovor z njenimi vprašanji o velikih očeh, rokah in zobeh. Volk končno požre še deklico in onemogel zaspi. Mimo pride lovec, sliši nenavadno smrčanje in pogleda v babičino hišo. Ko zagleda volka, takoj pomisli na najslabše.

Toda namesto, da bi ga ustrelil, mu prereže trebuh, iz katerega reši Rdečo kapico in babico. Za tem volku skupaj napolnijo hrbet s kamni in ko se mrcina zbudi, se komaj opoteče do vodnjaka, kjer neslavno pogine.

Rdeča kapica je klasična Grimmova pravljica o odgovornosti in kazni. Rdeča kapica je oblečena v rdečo, ki simbolizira odraščanje, zrelost in s tem prevzemanje odgovornosti. Ker ne drži obljube in zapusti pot, je kaznovana, a dobi drugo priložnost. Volk je kaznovan zaradi svoje požrešnosti in kazen zanj je dokončna. Vsaka podobnost z Biblijo in v njej zapisanimi grehi je seveda namerna.

Zanimivost: brata Grimm sta v prvi izdaji svojih pravljic zapisala dve različici Rdeče kapice. Poleg te, ki jo najbolje poznamo, je bila še ena, v kateri je Rdeča kapica kasneje srečala drugega volka. Tokrat ni nasedla njegovim zvijačam, ampak se je pravočasno zatekla k babici, kjer sta obe skupaj volku pripravili smrtonosno past.